tisdag 3 september 2013

Slutreflektion

Denna termin har minst sagt varit en termin att minnas. Arbetssättet har varit helt annorlunda än det man är van vid, och jag tror att jag lärt mig mer om mig själv som person än jag har gjort på länge. Det känns tråkigt att det redan är över för jag har verkligen trivts på HDK
Efter att ha sökt bildlärare som ämnesval trots att jag knappt haft några förkunskaper över huvudtaget känner jag att jag lärt mig en hel del under dessa månader på skolan. Jag tror jag hade förväntat mig lite mer genomgång av tekniker, men efterhand har jag insett att det kommer bli något som man under tiden man arbetar som bildlärare i framtiden introduceras för. Att lära tillsammans med de elever man har tror jag gynnar både mig som lärare och även eleverna. Jag är inte färdig bildlärare efter denna termin och det kommer dröja länge tills man är det tror jag. Kommer man någonsin att bli det? Man lär sig något nytt hela tiden och jag tror inte det finns någon som någonsin kan bli helt färdig. Livslångt lärande är något som infinner sig ända till graven.
Jag har förändrats som människa under denna tid på HDK och det kommer att synas i mitt sätt att undervisa, inte bara i bild utan även på fritidshemmet som jag i framtiden också kommer att arbeta på. Jag hoppas att när jag får testa på undervisning i bild ska kunna bidra till att förstärka dess status i skolan och bildämnet i sig från att vara något oviktigt och mindre betydelsefullt. För tyvärr tror jag att det är den bilden ämnet har idag. Bild finns i många olika former och dyker upp i barns vardag ständigt och det är viktigt att de får ta del utav den på bästa möjliga sätt! Dels genom att bli mer kritiska i samhället samt att ha chans till att leva ut och uttrycka sig i just bild.
Som en liten avslutning på denna reflektion vill jag bara nämna att hade man fått valet att fortsätta en termin till inom bildämnet och på HDK hade jag definitivt hakat på direkt! Tack för denna termin!


Internet bonanza

Hemsidor jag har hittat när jag släppte loss på nätet ;)

www.amnesty.se – Organisation jag är med och stödjer. De arbetar för människors rättigheter i världen.

http://musikblogg.devote.se/ - blogg för musikälskare som jag. För det mesta min typ av musik.

www.raddabarnen.se – Organisation som stödjer barns rättigheter. Barn ska få vara barn!

www.coolstuff.se – Kul sida med knäppa saker. Många roliga saker man kan ge bort.

http://ptphilip.se/ - Blogg om träning med mera. Märkte att det var ganska kul att läsa och att man får lite tips mm på vägen.

www.radioplay.se – Musik har en stor plats i mitt liv! En sida där man kan lyssna på många olika radiokanaler gratis.

http://www.lektion.se/ - Sida med många bra ideer på lektioner. En lärorik sida för oss blivande lärare.

http://urplay.se/ - kanske är pinsamt att säga men jag har faktiskt aldrig varit inne och kollat på denna sida. Upptäckte dock att det finns en hel del intressanta reportage som jag definitivt kommer kolla senare!

http://www.magnusalexandersson.com/Works/Index.htm – Fick tips från en kompis om hans kusin som är konstnär. Riktigt härliga tavlor med mera.

http://royaldesign.se/Outlet.aspx – Design sida med saker till hyfsat pris.



Vi har även fått i uppgift att kommunicera med okända personer på nätet. Jag valde att skapa ett konto på secondlife och här är mitt försök. 




onsdag 21 augusti 2013

Besök på gallerier/museum

Röda sten – Mynningsladdare

Det känns pinsamt att skriva det men under min uppväxt har jag knappt besökt eller tittat på några utställningar, gallerier eller konsthallar alls. Men de får det nog bli ändring på nu! 
Det första stället jag valde att besöka var röda sten och utställningen mynningsladdare. Den har sin grund i streetarten som skapar nyfikenhet hos mig. Förmodligen för att det är lite förbjudet…
Känslan som blev när jag gick igenom alla rum och själva utställningen var en blandning mellan faschination, mystik, glädje och en aning skrämmande. Kanske är det just vad konstnärerna vill få besökarna att känna..? Vad vet jag?

Det jag fastnade mest för var en stor blå vägg i det andra rummet i ”ordningen”. Vissa tycker säkert inte det är något speciellt med den men på något sätt drog den till sig mitt intresse iaf! Just att det bara är en stor blå vägg utan en massa detaljer tror jag var orsaken till att jag tyckte om den. Den kändes enkel men ändå inte på något sätt.



Röhsska museet – Ond design

Efter att ha pratat om utställningar i klassrummet och vilka vi besökt fick jag upp ögonen för röhsska och utställningen ond design. Jag tyckte det lät intressant och drog dit direkt efter lektionen hade slutat. Men ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska säga om denna utställning… Antingen var jag för trött (för det var jag denna dag), eller så tilltalade den mig helt enkelt inte bara… Jag gick igenom den och kände inte alls igen mig i vad mina klasskompisar tidigare berättat om vad de kände när de såg den. Men alla är vi ju olika och tur är väl det!

Utsällningen visade föremål som skapats för dåliga ändamål, till exempel att skada eller döda eller som en del handlade om… ”överkonsumtion”,  som jag tror att framförallt vi svenskar är väldigt duktiga på. Det enda som satte spår i mig efter detta besök var delen ”den välvilliga makten” isf. Där visades saker från koncentrationsläger och saker som är avsedda att döda eller skada med. Tanken om att det faktiskt är människor som har skapat dessa gör ont… Det skulle vara väldigt intressant att få höra personens/personernas tankar under tiden detta skedde. 


Världskulturmuseet

Mitt tredje besök blev på världskulturmuseet i Göteborg, där jag spanade in utställningarna ”Jordlingar” och ”a day in the world”.
Utställningen ”Jordlingar” var en rolig utställning som jag tyckte blev mer en upptäcksfärd än en helt vanlig utställning. Passar jättebra in på barnfamiljer samt personer som fortfarande har barnasinnet kvar (som jag).
Man får som besökare upptäcka och fundera över olika saker som knyter an till hur det är att vara människa.

”A day in the world” är en utställning som visar fotografier från en och samma dag världen över. Alla kunde delta och de bilder som visas är utvalda bilder från just den dagen som projektet ägde rum. Det jag tänkte på under tiden jag gick och kikade på alla dessa bilder var hur mycket som egentligen händer under bara en dag i hela världen. Vad mycket människor hittar på och hur många som faktiskt gör precis samma sak som jag i denna sekund. Man fick en känsla utav att man inte är ensam.


Tidaholms museum

Från början är jag inte från Göteborg utan från en liten stad döpt Tidaholm. Därför har jag passat på att besöka Tidaholms museum då jag inte varit där sedan högstadiet samt att min pappa arbetade där under den första delen av min barndom. Stället var sig likt och den ”obligatoriska” utställningen om tidaholms historia var nästan precis densamma från vad jag minns den. Den visar Tidaholms historia och då bland annat vulcans tändsticksfabrik som idag heter swedish match och vad jag förstått är idag också Sveriges enda tändsticksfabrik. 



Utöver den förgående utställningen hade de även nu en utställning om 80-talet där de samlat på sig både kläder, prylar och möbler från 80-talet. Riktig roligt att titta på faktiskt! Jag hade gärna testat på att vara tonåring under detta årtionde. Känns som det var något speciellt med denna tid!
Besöket väckte en del minnen från förr och jag kunde känna viss nostalgi från en svunnen tid ;)




onsdag 24 juli 2013

Ikea - design och identitet

Under kursens gång har vi fått i uppgift att helt fritt välja en bok ur biblioteket på skolan. Direkt bestämde jag mig för att ta en bok som jag vet att jag verkligen skulle läsa igenom istället för att tvinga sig igenom en bok man egentligen inte ville läsa men som kanske skulle vara lite mer "lärorik". Jag valde därför boken "IKEA, design och identitet".


Jag har alltid varit intresserad utav design och inredning. Riktigt varför vet jag inte men kan sitta hur länge som helst och bläddra igenom möbelkataloger och inrednings tidningar. Höjdpunkten när man var liten var ju när Ikea katalogen damp ner i brevlådan ;) Haha! 
Det som var bra med denna bok är ju då att den innehöll en hel del bilder :) Så särskilt svårgenomkomlig var den ju inte...
I boken får man iaf läsa om hur Ikea en gång i tiden skapades och hur det med tiden kom att bli en av världens största möbelföretag. Därefter följer kapitel efter kapitel för varje årtionde och hur möbler har förändras samt hur själva företaget har förändrats. Formgivare som varit viktiga presenteras samt lite hur det är tänkt att utvecklas i framtiden. Miljöfrågor och teknik diskuterades även ganska mycket vilket jag tycker är en central fråga i detta företag då det blivit så stort.
Personligen var detta en bok helt i min smak. Mycket intressant läsning och jag hade kul under tiden jag gjorde det!



tisdag 2 juli 2013

Reflektion vecka 21 & 22

Jag valde att slå ihop dessa två veckor eftersom de ändå bestått utav samma sak... Uppsats om bildspråk och bilddidktik :)
Det har varit en aning konstigt att efter ett halvår få sätta sig och börja skriva en uppsats med korrekt språk och referenser när man nästan bara skrivit fritt på bloggen tidigare i denna kurs. Det var nästan som att börja om på nytt med allt vad skriva uppsats betyder... men det gick ju bra till slut. Det som varit jobbigt är att man tidigare inte fått så mycket sidhänvisningar och litteraturläsning som man trott det skulle vara. utan nu istället kom allt på en gång i slutet. Då blir det en aning klurigt när man samtidigt som man skriver måste försöka läsa så mycket det går för att inte glömma något som kan vara viktigt att ha med. Men men, man lär sig väl alltid något på det också! :) Utifrån vad jag har hört så var min uppsats helt klart godkänd och jag kan nu säga att jag till stor del förstått detta med lektionsplanering och bedömning inom ämnet bild! Jag ser fram emot när jag snart få,r eller förhoppningsvis får chansen att undervisa i bild!

Reflektion vecka 20

Under veckan har vi genomfört en gruppuppgift där vi tillsammans skulle göra en lektionsplanering kring en vald aktivitet. Vi valde att fokusera på mönster och hur man på ett bra sätt kan använda material man har i vardagen. Med hjälp utav toarullar kan man klippa och forma en orm. En rolig aktivitet som vi tror att barn kommer uppskatta. Till en början får man måla ett valfritt mönster över hela rullen och efteråt klippa formen utav en orm. Denna aktivitet genomförde vi under redovisningen i onsdags och utifrån vad jag kände var det väldigt uppskattat och de övriga i klassen hade roligt under skapandets gång :)

I slutet på veckan har vi fortsatt att titta på lite olika tekniker man kan använda i bildundervisningen med barn och jag tycker sättet vi gått igenom det på har bidragit till mer kunskap eftersom vi själva fått vara delaktiga och testat på med hjälp utav lärare. Mer sånt i utbildningen! :)








söndag 9 juni 2013

Reflektion vecka 19

Då är vi inne i en ny del av kursen och även den sista innan det är dags för sommarlov! Vi har under veckan fått testa på lite olika tekniker och övningar. Något som har efterfrågats redan då vi startade på HDK i januari. Att det kommer just sista delen utav kursen kanske inte var det bästa... Jag hade hellre sett att det kommit mer i början. Om inte direkt i början så i alla fall kanske under andra delen av kursen. Jag tror att det hade varit bra att man fått ta del utav detta innan gestaltningsarbetet satte igång. Då kunde man fått upp ögonen för något helt annat...

Vi har i alla fall fått titta närmare på färgcirkeln tillsammans med Rebecka, och fick i grupper skapa och ta fram en del i färgcirkeln. Detta var svårare än jag trott men väldigt kul att bara få testa sig fram och lära genom att göra. Vår grupp gjorde den lila delen...



Tillsammans med Anneli fick vi testa olika material man kan använda när man tecknar. Vilken skillnad det blir om man får chans att använda rätt material!
Att man kan använda sig utav kaffe för att förstärka teckningen var helt nytt för mig. Men jag gillade kontrasten som blev!




Till sista har vi ochså fått ta del utav bedömning. Alltså hur an som lärare kan bedöma barns bilder... Genom kompendie vi läser och en övning där vi i grupp fick ta kort som Rebecka och Anneli bedömde på olika sätt.
Det här med bedömning kan jag känna är en aning klurigt och tungt då hur man som lärare bedömer kan ge olika konsekvenser för elever. Både bra som dåliga.
Vi ska till nästa vecka redovisa en uppgift i grupp av en tänkt bildlektion. I den dyker bedömning upp och vi får träna mer på lektinsplanering.

fredag 7 juni 2013

Reflektion vecka 18

Så var sista veckan över på detta gestaltningsarbete. Det känns som att tiden gått fortare än jag trodde den skulle göra vilket är tråkigt, då jag känt att jag inte hunnit göra och utforska så mycket som möjligt. Istället har det blivit mest fokus på att brottas med tankar som dyker upp eller att inte tänka över huvud taget.
Redovisningarna i slutet på veckan tror jag gav lika mycket som hela mitt eget arbete. Att lära genom andra är en otroligt bra fras vilket kom till känna under alla redovisningar. Att få ta del utav alla andras processarbete och tankar ger väldigt många "aha" upplevelser. Sen kan jag ju också tillägga att även min redovisning blev en katastrof rent ut sagt då jag precis slutat röka och kom bort mig totalt på grund av abstinens med mera ;) Men man är ju bara människa!
Hur mitt arbete blev till slut finns att läsa och se i inlägget "29/4 - Det börjar närma sig slutet..."
Jag passar även på att visa mitt sista försök att skapa något i lera... vilket blev en total flopp ;) Jag kallar den "Utomjording"



Som även nämnt tidigare har jag under dessa veckor lärt mig mycket om hur jag är som person. alltså väldigt kontrollerande och en "tänkarperson". Något jag till viss del vill kunna släppa framöver... För behöver man ha kontroll på precis allt hela tiden?
Jag vill avsluta med att säga att jag trots många fajter med mig själv och frustration över att inte hinna med ändå tycker det har varit ett väldigt roligt sätt att arbeta på!

Reflektion vecka 17

Jag införskaffade frigoliten jag tänkt att använda till att få fast mina bokstäver. Min tanke är att försöka skapa ett hål på plattan där bokstäverna skulle komma ut ur. Som ett försök testade jag måla med färg jag hade hemma och resultatet blev såhär.


Denna tog jag med till handledningen på tisdagen och visade. Jag fick också förslaget att "gröpa ur" Frigoliten för att få det mer hålformat. Den saken blev det tyvärr inte något av eftersom jag bara hade en bit frigolit som dessutom var ganska tunn.... Osäkerheten hos mig finns fortfarande kvar och som alltid blir man lite förbannad på sig själv... Varför testade jag det inte? det värsta hade ju bara varit att jag fått införskaffa ny frigolit...? Jag tänkte på att jag redan missat så mycket tid utav arbetet då jag blev sjuk och ville inte riskera mer tid för att jag "klantat mig"... Men själva tanken med att bara göra hade ju självklart blivit bättre om jag bara hade kastat mig ut och vågat! Men men, gjort är gjort...

Det fortsatta arbetet denna veckan blev att jag målade mina bokstäver röda och även frigoliten i svart och grått. Tanken bakom färgerna ville jag skulle kännas "kraftigt" och lite djupt... Egentligen vill jag förklara det på ett annat sätt men just nu får jag inte ut mina tankar i text ;) 
Vad har jag då lärt mig denna vecka? Hehe! Jo att jag som person är feg!!! Ne, skämt och sido. Mycket har fokuserats på att blanda färg och försöka skapa djup genom den. Att måla på frigolit har jag också upptäckt var väldigt kul! Timmarna jag spenderade på att måla frigoliten och få ett så bra "hål" som möjligt gick väldigt fort vilket bevisar på att jag trivdes med arbetet. Vanligtvis brukar jag tröttna ganska snabbt och försöka kombinera olika saker/uppgifter för att orka ta mig igenom varje sak. Alltså jag gör lite av varje under kortare perioder... 
Hur som helst... Här är lite bilder på vad som gjorts denna veckan.



onsdag 29 maj 2013

Reflektion vecka 16

Eftersom jag förra veckan åkte på en helvetes förkylning med både feber och bihåleinflammation som även hållt i sig hela denna vecka, har jag inte alls mycket att reflektera över nu. Det enda jag kunnat göra medan jag legat och glott upp i taket är att försöka fundera ut nästa steg av min gestaltning. Vad ska jag göra med trådarna som kommer ut ur bokstäverna? ska dom bara var där eller ska jag försöka vända på allt och låta bokstäverna komma ut ur något ist? Till exempel golvet eller väggen? Problemet vara bara hur jag skulle få fast bokstäverna med hjälp utav ståltråden... Iden om att införskaffa frigolit och på så sätt trycka in ståltråden där blev den slutgiltig tanken... Bilder på detta och hur det blev kommer komma nästkommande reflektion!

Reflektion vecka 15

Vad jag gjort denna vecka finns att läsa i inlägget "Min första tanke". Direkt efter handledningen vi hade med lärare på tisdagen satte jag igång. Det var just vad läraren sa, "att det bara är att göra och framför allt komma igång". Jag hade ju en klar bild av vad jag ville göra som första moment vilket kanske inte var själva tanken med att bara göra ;) Det är svårt att ändra en tanke och bli öppen för nya ideer under skapandets gång... Som nämnt tidigare är jag en planerande människa och har alltid varit.
Vad jag lärt mig denna vecka är i alla fall att forma med lera är inte det lättaste... kanske skulle jag valt en annan lera som var lite mer "lättformig" eller vad man ska säga..? Det som gjort mig en aning besviken på mig själv är att jag inte tog mer tid åt att just testa på andra sätt att jobba med lera. Jag hade egentligen tiden att utforska lite men gjorde det ändå inte. Därför känner jag att jag inte gjort mitt bästa och kastat bort en del utav min tid med detta projekt... Men det är lätt att vara efterklok!

måndag 27 maj 2013

Reflektion vecka 14

Då har vi satt igång med vår gestaltnings del! Under veckan har vi fått delta i två workshops där vi fått testa på lite olika saker som var placerade som olika stationer i skulptursalen på hdk. Bilder och beskrivning av dessa två dagar finns att läsa i inlägget "Gestaltning - En början..."

Upplägget under dessa två dagar har varit väldigt spännande. Vi fick inte alls reda på varför vi utförde dessa moment utan det var först i slutet på dag två som temat "exit" introducerades. Just denna uppstart på arbete är något jag kommer ta med mig ut när jag börjar arbeta med barn. Man behöver inte alltid veta exakt vad man gör utan ta det lite som det kommer och se vad det blir. Sen när man får reda på varför man gjort det man gjort blir allt så mycket spännande och lite mer förståeligt.
Under torsdagen och fredagen blev det mest tankar kring vad jag skulle göra under dessa veckor och vilket material jag ville testa på och använda mig utav. Det slutade med att jag valde lera och sedan även ståltråd. Jag införskaffade detta men mer än så blev det inte denna vecka.
Jag har en tendens till att tänka för mycket och när man nu fått en uppgift som går ut på att just inte tänka för mycket utan bara göra, blir det helt plötsligt en väldigt stor utmaning för en person som måste ha kontroll och koll på allt hela tiden. Jag stängde därför av min hjärna under helgen och bestämde mig för att återuppta allt nästkommande vecka då jag kunde börja med arbetet kring leran. Gick väl sådär om man säger så ;)

fredag 24 maj 2013

Reflektion vecka 13

Så var det dags för påsklov! Något man inte haft på länge!... och så även inte i år för min del... Självklart har jag lyckats samla på mig saker som jag skjutit upp och får istället ta veckan till att göra klart detta. Jag frågar mig ofta varför jag aldrig lär mig och hur man kan vara så "lat" och inte göra saker och ting på direkten istället för att skjuta upp det?? Det blir ju så mycket jobbigare och svårare att stressa och pressa sig igenom uppgifter i sista minuten... Dessutom ska jag bli lärare och vill verkligen inte vara sådan när jag börjar arbeta!
Jag fortsätter min kamp mot detta och det återstår att se om jag lyckas ändra på mig ;)

Reflektion vecka 12

Veckan har bestått utav textseminarium där vi diskuterat boken "Barns bildskapande, teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser" av Ulla Löfstedt. Texten kändes som alltid när det gäller mig en aning svår och komplicerad och känslan av att inte hänga med börjar jag vänja mig vid nu ;) Men tydligen så verkar det ändå i slutet som att jag på något sätt förstått till viss mån i alla fall.

Vi fick också i uppgift att fundera kring och skriva en lista på hur mitt materialkanon ser ut, samt vilka olika tekniker jag känner att jag kan hantera. Min lista blev ju inte den längsta precis men jag tror att det mesta tekniker å så kommer att komma under tidens gång och när jag väl kommer ut i arbetslivet och själv får prova på mer själv. Dessutom ser jag det som en möjlighet till att lära i samspel med eleverna.
Min lista finns att läsa i tidigare inlägg här på bloggen "Hur ser ditt material/teknik kanon ut?".

Veckans andra uppgift var att själv skapa en lärandesituation inom bildämnet vilket även finns att läsa under rubriken "En lärandesekvens inom bildämnet".
Vi hade därefter en workshop som gick ut på att framföra denna sekvens i bild. Jättekul att teckna! och eftersom vi inte fick reda på varför eller till vad vi skulle göra detta gjorde det lite mer intressantare och roligare. Jag hänvisar er återigen vidare till inlägget "Arkivera i arkivet" för att få reda på vad som hände till slut :)
Workshopen medförde tankar hur man på ett roligt sätt kan arbeta med barn på ett spännande och hemlighetsfullt sätt. Allt blir ju så mycket roligare om man inte riktigt vet vad som ska hända? eller? ;)

måndag 20 maj 2013

Reflektion av vecka 11


Veckan har till stor del handlat om mönster samt även lite till om bildanalys. Vi har bland annat pratat och gått igenom mönsters uppbyggnad om hur grundformerna används i skapandet utav nya mönster. Veckan har varit intensiv med besök på både röda sten och världskulturmuseet, och jag känner att det varit en aning svårt att ta in all den information som lärarna har gett. Men som sagt förut hoppas jag att lite kunskap har tränkt in och fått en plats i min lilla hjärna ;)

I början utav veckan fick vi i uppgift att titta på olika mönster vi hade hemma. Jag tror att just då blev jag mer uppmärksam på hur mycket mönster det faktiskt finns runt omkring mig som jag aldrig lägger märke till eller ägnar någon större tanke åt. Jag började tänka ”djupare” och tanken om att varje mönster man stöter på har sin egen historia (om man nu kan skriva så), som man till viss del kan förstå eller se genom själva mönstret. Ganska häftigt och intressant när man börjar spekulera om sådant.

I en uppgift vi fick om att skapa ett eget mönster bestämde jag mig för att göra tryck med hjälp utav kroppsdelar på ett lakarn... Men på något sätt slopade jag den iden och började därför måla direkt på väggen. Ibland kommer min spontanitet fram och resultatet blev såhär...



måndag 29 april 2013

29/4 - Det börjar närma sig slutet...

Som alla märkt ligger jag en aning efter med mitt bloggande... Men för att jag ska komma ikapp och samtidigt inte glömma bort de tankar som dyker upp och vad som händer just idag så blir det lite olika inlägg från olika tidpunkter som kan komma upp samtidigt.
Men i alla fall, idag har jag gjort den näst sista touchen på min skapelse med EXIT som tema... Det jobbiga med den är att jag nu känner mig färdig med fast ändå inte då jag vet att det går att göra så mycket mer. Sen är vi inne på sista versen utav detta projekt och jag känner att jag mer vill testa på att arbeta mer med lera. Det var ju ändå min tanke från början.





På handledningen förra veckan bestämde jag mig för att göra klart det jag tänkt på min "skapelse" och sedan arbeta med något helt annat i lera. Modellen är klar nu och nästa steg blir att börja forma i lera. Ni kan ju gissa vad det kommer att bli ;)


Min första tanke

Av tidigare erfarenhet har jag väldigt svårt att komma igång med saker och ting eftersom jag ofta tänker väldigt mycket och som sagt vill ha en klar tanke innan jag sätter igång med något. Men nu körde jag igång direkt. Jag visste att jag ville skapa något i lera och utifrån det blev det bokstäverna E, X, I och T, alltså ordet EXIT. Jag införskaffade lufttorkande lera eftersom jag kände att lera som behöver vara i ugn vill jag vänta lite med tills jag kollat upp hur det ligger till med ugnar och så på skolan...  
Jag läste också på nätet att man kan förstärka leran med ståltråd vilket jag tyckte lät som en rolig kombination så jag köpte även det. 
Därefter kom problemet med hur jag vill använda dessa tillsammans... Jag funderade en stund och tänkte först att jag skulle linda ståltråd runt lerbokstäverna, men fick sen tanken om att jag ville göra så att ståltråden istället kommer ut ur varje bokstav. Resultatet blev såhär...




Gestaltning - En början...

Den senaste tiden har jag varit väldigt seg på att göra inlägg här... Ber om ursäkt för det, och jag ska försöka att bättra mig! även om jag inte dokumenterat så mycket av dessa veckor i text har jag ändå bilder som till viss del kan förklara mitt arbete. Så jag låter först och främst dem berätta.

Vi har nu börjat med delen gestaltning där vi under ungefär fem veckor arbetar fritt kring temat "EXIT". Vi började med en workshop som varade under två heldagar i skolan där vi fick testa på lite olika saker som var placerade som olika "stationer" i skulptursalen. Som nämnt innan låter jag bilderna här nedanför berätta om de två dagarnas innehåll.







Jag var till en början en aning nervös för vad som skulle hända och om jag över huvud taget skulle lyckas genomföra varje "station" då några utav dem verkade lite kluriga eller svåra (En typisk Peter grej). Dessutom fick vi inga tydliga instruktioner på varför vi gör det mer än att vi bara ska "göra" och se vart det slutar. Vilket jag förstår helt nu i slutet av denna gestaltning då arbetet gått ut på att att just bara göra och inte tänka allt för mycket...
Det har varit en väldig utmaning för mig då jag är en person som gärna vill planera och se eller få en bild av slutprodukten. Jag kan inte säga att jag blivit så mycket bättre på det nu heller men jag har i alla fall försökt ;) Att ändra beteende tar tid och är inget man gör på en dag...
I slutet på dag två utav workshopen fick vi reda på att ämnet för vår gestaltning är "EXIT".

fredag 29 mars 2013

Arkiviera i arkivet


Boktillverkning stod på schemat torsdagen den 21 mars. I boken finns min ide till en ”lärandesekvens” som jag skulle känna mig bekväm med att genomföra just nu om jag skulle ge mig ut och undervisa i bild.
När boken var klar plastade vi in den för att sedan placera ut den på ett lämpligt ställe i arkivet på studentbiblioteket. Min bok hamnade på bokstaven P (Peters försök till en lärandesekvens) och mellan några tidningar för att jag hellre läser tidningar istället för böcker.




Reflektion av vecka 8


Ska bara börja med att det blivit lite fel i ordningen med mina veckoreflektioner. Därför kommer reflektionen av vecka 8 nu lite i efterhand.

Under veckan har vi sprungit på olika gallerier. Det har varit en possitiv upplevelse för mig då jag knappt aldrig varit på något sådant tidigare. Men jag kommer deffenitivt ta mig tid till att se olika utställningar i framtiden då jag till min förvåning tyckte att det var ganska roligt.
Under veckan besökte jag röda sten där det är en utställning kring grafitti och röhsska där vi tittade på utställningarna ”ond design” och ”vi lever alla med hiv”.
Jag har under veckan varit en aning lat och därför inte besökt så många ställen så därför kommer inläggen om galleribesök lite i efterhand. Men lugn bara lugn, det kommer ;)
I slutet på veckan hade vi en gemensam reflektion kring denna kursens första del. Enligt mig är reflektioner i grupp väldigt givande när man får höra alla andras åsikter och inte bara sina egna.

Assignment #3


Vi har denna gång fått i uppgift att utifrån temat ansvar komma på och skriva en haiku dikt. Det har inte varit det lättaste kan jag säga och jag vet inte alls om min dikt kan klassas som en haiku..? Men tar gärna emot rättelser eller kommentarer om jag behöver göra den bättre. Känns dock lite som det blev en gåta istället för en dikt ;)
Här är i alla fall mitt resultat:

Inom människan
starkt det finns
mer eller mindre alla har

onsdag 27 mars 2013

Reflektion av vecka 10


Efter att inte haft knappt någon litteratur alls under första delen på kursen har det nu kört igång igen. Under veckan har vi haft litteraturseminarium och workshops. Det har varit teorier hit och teorier dit... Mycket har diskuterats kring en text om barns bildskapande och jag kan säga att jag i början utav veckan inte fick någon klarhet alls i de olika teorier som man kan använda sig utav när man ser till barns bildskapande. Men ju längre det gick på veckan och efter att ha läst igenom texten igen tror jag att i alla fall att lite har fastnat i huvudet på mig.

Vi har också haft workshop där vi i grupper fick planera vad jag kallar ett litet tema för en fiktiv klass i skolan. Vi som läser grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem har inte direkt sysslat med lektionsplanering tidigare så det var något nytt för mig. Jag försökte lyssna och ta in så mycket som möjligt från dem i gruppen som kunde mer kring detta än mig. Tanken var att vi utifrån de uppgifter vi tidigare gjort i kursen skulle omsätta till att använda som undervisningsmetod i skolan. Vi valde förändring i det offentliga rummet/utveckling av ide. Detta redovisade vi sedan i helklass under fredagen.

Under torsdagen Hade min grupp vårt sokratiska samtal. Det var lite läskigt då jag agerade samtalsledare, men med ganska mycke förberedelse innan så gick allt väldigt bra till slut tyckte jag.

Reflektion av vecka 9


Då har vi börjat med ”del” nummer två för denna termin och en vecka har gått. På ett sätt tycker jag den har varit ganska intensiv och på ett sätt ändå inte. Vi började veckan med att prata om bildanalys samt att vi fick en uppgift var att genomföra och sedan redovisa för klassen. Min uppgift blev att utifrån tidningar och utklipp skapa en poster för en ny film, en deckare. Uppgiften var rolig att genomföra och man fick chansen till att använda sig utav den kunskap vi fått tidigare under dagen, till exempel en bilds komponenter med mera.

Dag nummer två blev det studiebesök på Göteborgs konstmuseeum där vi själva fick chans att prova på att analysera fotografier som fanns på en utställning där. Därefter gick vi tillsammans runt och pratade och analyserade några bilder tillsammans vilket jag tyckte var väldigt bra och man fick större klarhet i hur man på bästa sätt analyserar bilder. Jag har stött på denna metod tidigare i högstadiet men självklart försvinner kunskapen med åren, så har det i alla fall blivit för mig... Men jag känner nu att jag har fått lite grepp om den igen!
Dagen avslutades med att vi fick en uppgift i form utav att vi till näskommande dag skulle skapa ett tredimensionellt konstverk utifrån ämnet att chockera eller få andra att reagera.
Uppgiften var en aning klurig med att komma på vad jag skulle välja men till slut resulterade det i ämnet mobbning/utanförskap. Vilket jag tycker är en viktig fråga som vi alla blivande lärare ska vara egagerade i när vi så småningom kommer ut i arbetslivet.


Som avslut på veckan introducerades vi för sokratiska samtal och fick själva testa på att vara delaktiga i ett samtal. Mycket intressant enligt mig och det ska bli roligt att i smågrupper själva få hålla i och leda ett samtal.  

torsdag 21 mars 2013

En lärandesekvens inom bildämnet


Till att börja med vill jag tillägga att jag just nu inte alls skulle var bekväm med att börja arbeta som bildlärare. Men jag ska ändå försöka få till en övergripande planering över en tid för en klass i de lite högre årskurserna.
Planeringen utgår från vad jag tänkt utföra och lite hur jag som lärare vill arbeta tillsammans med eleverna.

Min tanke är att eleverna under en tid ska få bygga en modell i miniatyr av något slag. De får helt fria tyglar om vad detta kan vara och som inspiration tar vi en promenad i en del utav närområdet. Under promenaden får var och en i uppgift att hålla utkik och vara uppmärksamma på föremål vi stöter på längst vägen. I en diskussion kring detta senare i klassrummet presenteras uppgiften närmare och de får i uppgift att med hjälp utav kamera fotografera något föremål de kan tänka sig att avbilda i form utav en miniatyrmodell. Själva introduktionen samt fotograferingen sker under de två första lektionerna. Därefter pågår arbetet med modellerna i ytterligare fyra lektioner och avslutas med en liten utställning i en monter på skolan.

Materialet vi kommer ha tillgång till är olika sorters papper, lera, färg, lim med mera. Samtidigt kommer jag som lärare vara uppmärksam på elevernas önskemål och försöka förverkliga så mycket av de ideer de har utifrån vad som är möjligt att använda. Tanken är lite att få eleverna till att låta kreaktiviteten flöda och skapa relativt fritt. Om jag ska koppla an lite till Löfstedts text om barns bildskapande kommer jag att försöka möta barnen där de är för stunden. Uppgiften är relativt fri och barnen har chans att utföra sitt arbete på den nivå de själva befinner sig.

Syfte:
Utifrån läroplanen kan denna uppgift uppfylla några olika kriterier för vad eleverna ska tagit del utav i undervisningen för bild:
  • Arbeta med tredimensionellt skapande
  • Modellering
  • Måleri
  • Fotografering och överföring utav bilder med hjälp utav dator

Mål:
Uppgiften kan göras relativt fri och genom att eleverna själva får välja vad de vill skapa samt välja material och metod bidrar till lustfyllt lärande. Målet med denna uppgift är att öka elevernas kreaktivitet och intresse för att skapa.

Hur ser ditt material/teknik kanon ut?


Inför denna uppgift har jag verkligen fått fundera över vad jag egentligen kan inom bildämnet och vad jag känner mig bekväm i. Vilket har resulterat i att jag fått klart för mig att jag egentligen inte har några större områden där jag är ”expert”. Men vad jag förstått spelar de inte så stor roll hur bra man är utan det viktigaste är att vara lyhörd och villig att testa på samt våga göra främmande saker. Det anser i alla fall jag.
Jag kan lite utav mycket om man ska utrycka sig kring min position inom bild. Men de tekniker som är mer viktiga för mig just nu är:

  • Målning med olika material till exempel akvarell, blyerts, kol, olje och akrylfärg.
  • Foto och film
  • Lera
  • Analys utav bilder
  • Färglära
  • Tryck på till exempel tyg.
  • Modellbygge

lördag 2 mars 2013

Reflektion av vecka 7

Under veckan har vi arbetat med "utveckling av ide", alltså en fortsättning på "förändring i det offentliga rummet" veckan. I tidigare inlägg har jag lagt upp vad jag åstadkommit vilket även denna vecka blev en tavla. Som veckan innan hade jag även denna vecka svårt att komma igång vilket är det största problemet för mig. Jag tänker alldeles för mycket och på något sätt sätter det stopp för mig och jag blir inte alls nöjd med slutresultatet. Men som sagt blev det ytterligare en tavla som är en påminnelse för mig vad som är viktigt i livet. Jag lever inte alls efter vad tavlan just nu och därför kom vi fram till under fredagens redovisning att nästa "projekt" för mig kommer att gå ut på att förverkliga tavlan i verkliga livet ;) Jag försöker så gott det går och hoppas på att någon gång klara av det och leva "det perfekta livet" för mig. Men ingen är perfekt och så även jag...
Redovisningen på fredagen var väldigt givande och den direkta responsen från både klasskamrater och lärare tyckte jag var otroligt bra! Eftersom jag inte alls var nöjd med mitt verk fick jag ändå genom responsen en liten känsla av att det dög.

måndag 18 februari 2013

Utveckling av ide


Under förgående vecka (vecka 7) fick vi i uppgift att utifrån projektet ”Förändring i det offentliga rummet” nu ta detta ytterligare ett steg och utveckla vår ide. Jag valde att utveckla min egen, men man hade även chansen att fortsätta på det någon annan gjort.
Som vanligt hade jag väldigt svårt att komma igång och även komma på hur jag skulle gå till väga. Min första tanke var att göra något annat än en tavla. Kanske skulle jag använda mig utav lera? Eller utföra något fysiskt med mig själv som ”redskap”? Ibland blir jag bara så trött på mig själv när hjärnan vägrar samarbeta, och den där perfekta iden aldrig dyker upp. Tankarna bara snurrar men vill aldrig riktigt stanna. Jag tänker nog väldigt mycket på vad alla andra ska tycka och frasen ”Nej, detta kan jag inte med att göra” ploppar väldigt ofta upp i huvudet. Kanske behöver jag försöka koppla bort det och skita i vad alla andra tycker?
Det slutade i alla fall med att jag återigen gjorde en tavla men denna gång använde jag mig utav akrylfärg och tanken var istället att jag skulle utgå från mig själv och vad jag tycker är viktigt i livet.


Man kan fråga sig varför jag valde just dessa saker då jag inte alls tycker mitt liv baseras på dem? Men tanken är i alla fall att jag någon gång i framtiden kommer se tillbaka på tavlan och upptäcka att jag uppnått vad som står där. Strävan mot att det kommer bli så börjar nu! ;)


Reflektion av vecka 6


Veckans arbete med förändring i det offentliga rummet har varit väldigt kul men samtidigt en aning jobbigt. Arbete där man verkligen får tänka till och i stort sett få fria tyglar kring vad man vill göra och kan göra är otroligt givande för mig. Jag har lärt mig att jag är väldigt dålig på att sätta igång om jag inte finner en ide som jag verkligen känner för. Då går det istället över till att jag känner mig stressad och mitt arbete blir inte alls som jag tänkt mig. Men framöver ska jag försöka att inte sätta så höga krav på mig själv utan ta det som det kommer. Då tror jag det kommer bli som bäst.

Under veckan har jag alltså arbetat med den tavla ni kan se i tidigare inlägg. Slutresultatet blev väl så bra det kunde bli då det faktiskt var första gången jag målade en tavla. Jag använde mig utav oljefärg vilket jag trodde skulle vara bäst men som senare visade sig vara helt fel då färgen aldrig torkade. Men men, man lär av sina misstag och nästa gång behövs nog mer tid för bättre resultat med just oljefärg.
Min tanke med tavlan var att jag ville ge förbipasserande människor en liten tankeställare, ”lever jag mitt liv som jag vill leva det?”. Kanske kan det ge en puff i rätt riktning i alla fall för någon :)

Om jag ska tänka utifrån en skala på 1-10 hur långt jag själv tycker att jag sträckt mig i denna uppgift, skulle jag nog vilja säga 6. Jag vet att jag hade kunnat göra så mycket bättre ifrån mig men som sagt tidigare har jag en tendens till att stressa upp mig lätt och då syns det tyvärr i slutresultatet.
Jag testade i alla fall på att göra en tavla, vilket har lockat mig länge men aldrig blivit av. Det är definitivt något jag kommer fortsätta med och i framtiden lär nog några utav mina väggar prydas med egengjord konst! ;) 

söndag 10 februari 2013

Förändring i det offentliga rummet


Under veckan har vi hållt till ute i Frölunda för att arbeta med uppgiften ”Förändring i det offentliga rummet”. Man kan väl säga att vi fått väldigt fria tyglar kring vad man skulle kunna tänka sig att göra. Många olika ideer dök upp i mitt huvud och min otroliga beslutsångest trädde fram. Första tanken var att jag på något sätt skulle chocka folk eller att ge dem en aha upplevelse, men till sist resulterade det istället i en tavla. Tavlan blev väl lite mer till för att skapa en tankeställare hos människor eller att tänka efter vad som är viktigt i livet. Något som jag själv behöver bli påmind om ibland...


Den finns nu att beskåda utanför Frölunda kulturhus! Hur länge den får hänga kvar vet jag dock inte ;)