fredag 29 mars 2013

Arkiviera i arkivet


Boktillverkning stod på schemat torsdagen den 21 mars. I boken finns min ide till en ”lärandesekvens” som jag skulle känna mig bekväm med att genomföra just nu om jag skulle ge mig ut och undervisa i bild.
När boken var klar plastade vi in den för att sedan placera ut den på ett lämpligt ställe i arkivet på studentbiblioteket. Min bok hamnade på bokstaven P (Peters försök till en lärandesekvens) och mellan några tidningar för att jag hellre läser tidningar istället för böcker.




Reflektion av vecka 8


Ska bara börja med att det blivit lite fel i ordningen med mina veckoreflektioner. Därför kommer reflektionen av vecka 8 nu lite i efterhand.

Under veckan har vi sprungit på olika gallerier. Det har varit en possitiv upplevelse för mig då jag knappt aldrig varit på något sådant tidigare. Men jag kommer deffenitivt ta mig tid till att se olika utställningar i framtiden då jag till min förvåning tyckte att det var ganska roligt.
Under veckan besökte jag röda sten där det är en utställning kring grafitti och röhsska där vi tittade på utställningarna ”ond design” och ”vi lever alla med hiv”.
Jag har under veckan varit en aning lat och därför inte besökt så många ställen så därför kommer inläggen om galleribesök lite i efterhand. Men lugn bara lugn, det kommer ;)
I slutet på veckan hade vi en gemensam reflektion kring denna kursens första del. Enligt mig är reflektioner i grupp väldigt givande när man får höra alla andras åsikter och inte bara sina egna.

Assignment #3


Vi har denna gång fått i uppgift att utifrån temat ansvar komma på och skriva en haiku dikt. Det har inte varit det lättaste kan jag säga och jag vet inte alls om min dikt kan klassas som en haiku..? Men tar gärna emot rättelser eller kommentarer om jag behöver göra den bättre. Känns dock lite som det blev en gåta istället för en dikt ;)
Här är i alla fall mitt resultat:

Inom människan
starkt det finns
mer eller mindre alla har

onsdag 27 mars 2013

Reflektion av vecka 10


Efter att inte haft knappt någon litteratur alls under första delen på kursen har det nu kört igång igen. Under veckan har vi haft litteraturseminarium och workshops. Det har varit teorier hit och teorier dit... Mycket har diskuterats kring en text om barns bildskapande och jag kan säga att jag i början utav veckan inte fick någon klarhet alls i de olika teorier som man kan använda sig utav när man ser till barns bildskapande. Men ju längre det gick på veckan och efter att ha läst igenom texten igen tror jag att i alla fall att lite har fastnat i huvudet på mig.

Vi har också haft workshop där vi i grupper fick planera vad jag kallar ett litet tema för en fiktiv klass i skolan. Vi som läser grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem har inte direkt sysslat med lektionsplanering tidigare så det var något nytt för mig. Jag försökte lyssna och ta in så mycket som möjligt från dem i gruppen som kunde mer kring detta än mig. Tanken var att vi utifrån de uppgifter vi tidigare gjort i kursen skulle omsätta till att använda som undervisningsmetod i skolan. Vi valde förändring i det offentliga rummet/utveckling av ide. Detta redovisade vi sedan i helklass under fredagen.

Under torsdagen Hade min grupp vårt sokratiska samtal. Det var lite läskigt då jag agerade samtalsledare, men med ganska mycke förberedelse innan så gick allt väldigt bra till slut tyckte jag.

Reflektion av vecka 9


Då har vi börjat med ”del” nummer två för denna termin och en vecka har gått. På ett sätt tycker jag den har varit ganska intensiv och på ett sätt ändå inte. Vi började veckan med att prata om bildanalys samt att vi fick en uppgift var att genomföra och sedan redovisa för klassen. Min uppgift blev att utifrån tidningar och utklipp skapa en poster för en ny film, en deckare. Uppgiften var rolig att genomföra och man fick chansen till att använda sig utav den kunskap vi fått tidigare under dagen, till exempel en bilds komponenter med mera.

Dag nummer två blev det studiebesök på Göteborgs konstmuseeum där vi själva fick chans att prova på att analysera fotografier som fanns på en utställning där. Därefter gick vi tillsammans runt och pratade och analyserade några bilder tillsammans vilket jag tyckte var väldigt bra och man fick större klarhet i hur man på bästa sätt analyserar bilder. Jag har stött på denna metod tidigare i högstadiet men självklart försvinner kunskapen med åren, så har det i alla fall blivit för mig... Men jag känner nu att jag har fått lite grepp om den igen!
Dagen avslutades med att vi fick en uppgift i form utav att vi till näskommande dag skulle skapa ett tredimensionellt konstverk utifrån ämnet att chockera eller få andra att reagera.
Uppgiften var en aning klurig med att komma på vad jag skulle välja men till slut resulterade det i ämnet mobbning/utanförskap. Vilket jag tycker är en viktig fråga som vi alla blivande lärare ska vara egagerade i när vi så småningom kommer ut i arbetslivet.


Som avslut på veckan introducerades vi för sokratiska samtal och fick själva testa på att vara delaktiga i ett samtal. Mycket intressant enligt mig och det ska bli roligt att i smågrupper själva få hålla i och leda ett samtal.  

torsdag 21 mars 2013

En lärandesekvens inom bildämnet


Till att börja med vill jag tillägga att jag just nu inte alls skulle var bekväm med att börja arbeta som bildlärare. Men jag ska ändå försöka få till en övergripande planering över en tid för en klass i de lite högre årskurserna.
Planeringen utgår från vad jag tänkt utföra och lite hur jag som lärare vill arbeta tillsammans med eleverna.

Min tanke är att eleverna under en tid ska få bygga en modell i miniatyr av något slag. De får helt fria tyglar om vad detta kan vara och som inspiration tar vi en promenad i en del utav närområdet. Under promenaden får var och en i uppgift att hålla utkik och vara uppmärksamma på föremål vi stöter på längst vägen. I en diskussion kring detta senare i klassrummet presenteras uppgiften närmare och de får i uppgift att med hjälp utav kamera fotografera något föremål de kan tänka sig att avbilda i form utav en miniatyrmodell. Själva introduktionen samt fotograferingen sker under de två första lektionerna. Därefter pågår arbetet med modellerna i ytterligare fyra lektioner och avslutas med en liten utställning i en monter på skolan.

Materialet vi kommer ha tillgång till är olika sorters papper, lera, färg, lim med mera. Samtidigt kommer jag som lärare vara uppmärksam på elevernas önskemål och försöka förverkliga så mycket av de ideer de har utifrån vad som är möjligt att använda. Tanken är lite att få eleverna till att låta kreaktiviteten flöda och skapa relativt fritt. Om jag ska koppla an lite till Löfstedts text om barns bildskapande kommer jag att försöka möta barnen där de är för stunden. Uppgiften är relativt fri och barnen har chans att utföra sitt arbete på den nivå de själva befinner sig.

Syfte:
Utifrån läroplanen kan denna uppgift uppfylla några olika kriterier för vad eleverna ska tagit del utav i undervisningen för bild:
  • Arbeta med tredimensionellt skapande
  • Modellering
  • Måleri
  • Fotografering och överföring utav bilder med hjälp utav dator

Mål:
Uppgiften kan göras relativt fri och genom att eleverna själva får välja vad de vill skapa samt välja material och metod bidrar till lustfyllt lärande. Målet med denna uppgift är att öka elevernas kreaktivitet och intresse för att skapa.

Hur ser ditt material/teknik kanon ut?


Inför denna uppgift har jag verkligen fått fundera över vad jag egentligen kan inom bildämnet och vad jag känner mig bekväm i. Vilket har resulterat i att jag fått klart för mig att jag egentligen inte har några större områden där jag är ”expert”. Men vad jag förstått spelar de inte så stor roll hur bra man är utan det viktigaste är att vara lyhörd och villig att testa på samt våga göra främmande saker. Det anser i alla fall jag.
Jag kan lite utav mycket om man ska utrycka sig kring min position inom bild. Men de tekniker som är mer viktiga för mig just nu är:

  • Målning med olika material till exempel akvarell, blyerts, kol, olje och akrylfärg.
  • Foto och film
  • Lera
  • Analys utav bilder
  • Färglära
  • Tryck på till exempel tyg.
  • Modellbygge

lördag 2 mars 2013

Reflektion av vecka 7

Under veckan har vi arbetat med "utveckling av ide", alltså en fortsättning på "förändring i det offentliga rummet" veckan. I tidigare inlägg har jag lagt upp vad jag åstadkommit vilket även denna vecka blev en tavla. Som veckan innan hade jag även denna vecka svårt att komma igång vilket är det största problemet för mig. Jag tänker alldeles för mycket och på något sätt sätter det stopp för mig och jag blir inte alls nöjd med slutresultatet. Men som sagt blev det ytterligare en tavla som är en påminnelse för mig vad som är viktigt i livet. Jag lever inte alls efter vad tavlan just nu och därför kom vi fram till under fredagens redovisning att nästa "projekt" för mig kommer att gå ut på att förverkliga tavlan i verkliga livet ;) Jag försöker så gott det går och hoppas på att någon gång klara av det och leva "det perfekta livet" för mig. Men ingen är perfekt och så även jag...
Redovisningen på fredagen var väldigt givande och den direkta responsen från både klasskamrater och lärare tyckte jag var otroligt bra! Eftersom jag inte alls var nöjd med mitt verk fick jag ändå genom responsen en liten känsla av att det dög.